Contributor

Pride & Prejudice

Pride & Prejudice" is an exhibition about LGBT refugees, their stories and above all, their talents.

Having fled targeted violence, discrimination, rejection and abuse, LGBT refugees arrive in Europe having also left behind access to job markets and education. Starting anew is hard, but many LGBT refugees are full of hope and creativity.  In 2018 Stichting Secret Garden is highlighting the skills and vocations that LGBT refugees have brought with them. Pride & Prejudice is conceived as a "talent caravanserai", as tents gathered around a central hope: the freedom to love and freedom to thrive. Each participant is a creative individual who presents a piece of work to the public in their own mini-pavilion. A photographer, a dancer, a painter, a singer, among others, each tell their story in a video interview. There is didactic information which illustrates the plight of LGBT refugees around the world and there is a board game which allows a player to experience the hurdles and small advances that one finds on the path to achieving legal status. 
The exhibition is shared between two locations: the Amstel Passage in the Centraal Station and IHLIA LGBT-Heritage at the library on the Oosterdokskade (OBA).Pride & Prejudice is een tentoonstelling over lhbt-vluchtelingen, hun verhalen en vooral hun talenten. Lhbt-asielzoekers vluchten van een leven van discriminatie, verstoting en geweld, maar ze laten ook de toegang achter tot de banenmarkt en het onderwijs. Opnieuw beginnen is moeilijk, maar veel lhbt-vluchtelingen zijn vervuld van hoop en creativiteit. In 2018 Stichting Secret Garden zet de vaardigheden en beroepen die lhbt-vluchtelingen met ze meenemen in het het zonnetje. Pride & Prejudice wordt opgevat als een "talent caravanserai", als tenten verzameld rondom een centrale hoop: de vrijheid om lief te hebben en de vrijheid om te floreren. Elke deelnemer is een creatieveling die stelt een werk voor aan het publiek in hun eigen mini-paviljoen. Een fotograaf, een danser, een zangeres, en meer, vertellen elk een verhaal in een video interview. Er is didactische informatie die de lot van lhbt-vluchtelingen over de hele wereld illustreert en er is een ganzenbord dat een speler laat ervaren hoe het is om de hobbels en kleine overwinningen te beslechten die men onderweg vindt naar wettelijke verblijfsstatus.
De tentoonstelling wordt gedeeld tussen twee A-locaties in Amsterdam: de Amstelpassage in het Centraal Station en IHLIA LGBT-Heritage in de Openbaar Bibliotheek Amsterdam (OBA) op de Oosterdokskade.