News

pride takeover

EXPOSITIE PRIDE PHOTO AWARD & LELLEBEL

PRIDE TAKEOVER: EXPOSITIE PRIDE PHOTO AWARD & LELLEBEL


Remember the Past, Create the Future

Vijftig jaar geleden vonden in New York de Stonewall-rellen plaats. ‘Remember the Past, Create the Future’ is het thema van Pride 2019 - en daarmee ook van deze expositie. De werken van Pride Photo Award, die van voor tot achter geëxposeerd worden in de passage, laten zien wat er sindsdien is veranderd. Maar ook dat op veel plekken in de wereld nog steeds gevochten wordt voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Uiteenlopende en onverwachte verhalen; van pin-ups gebaseerd op lesbische pulpromannetjes uit de jaren ’50 tot een Keniaanse transvrouw die een toekomst opbouwt met haar eigen kapsalon. Van broeierige jongensdromen over de besnorde mannen van de jaren ’70 tot een humoristische kijk op ‘bij elkaar blijven tot de dood je scheidt’. Deze expositie van Pride Photo Award wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Gay Pride, Stichting Homomonument, Stichting Rose Jo(n)ker, NS Stations en Lil’ Amsterdam. Meer info: pridephotoaward.org.


Transgender Museum

Eén van de 18 pop-up ruimtes in Lil’ Amsterdam wordt door Stichting Lellebel omgetoverd tot Transgender Museum. Onderwerpen die hier aan bod komen, vormgegeven in schilderijen, foto’s, sieraden en andere kunstwerken: LHBTIQ-gedrag in het dierenrijk, Red Light (prostitutie & sekswerkers), Heroes & Pioniers, geweld & discriminatie. Met werken van o.a.: Gemma van Gennip, Merel Ivens, Bert Woudstra, Jan van Breda, Marjolein van Hout, Guus Helms, Bat Mercy, Jan Bouman, Karin Visser en Kamal Amor. Lellebel, wereldberoemd dankzij haar gelijknamige travestiecafé in de Amsterdamse Utrechtsestraat, Lellebel De Musical en vele andere initiatieven, gaat in de toekomst daadwerkelijk een Transgender Museum exploiteren. De expositie in Lil’ Amsterdam kan gezien worden als een voorproefje daarvan. Meer info: lellebel.nl.


Lil’ Cities: contemporary culture united

Lil’ Amsterdam, gevestigd in de Amstelpassage aan de oostzijde van het station, laat zich het best omschrijven als een verzameling pop-ups van het beste wat de stad te bieden heeft: van winkels en horeca (Lil’ Club) tot kunst en cultuur. Lil’ Amsterdam werkt momenteel aan diverse tijdelijke ‘Takeovers’; co-creatie in samenwerking met passende partners en lokale concepten, zoals Pride.